Hareketli platform , gerek iç gerekse dış cephede kullanılan, son derece işlevsel olan ve birçok farklı işlemin yüksek alanlarda bile yapılmasını sağlayan özel bir sistem olarak dikkat çekiyor. Birden fazla türü olan bu cihaz, hareket ettirilebilme özelliğine sahip olmasından dolayı bu isimle bilinmektedir. Gerek güvenliği ön planda tutması gerekse işlevsel özellikleri sayesinde çok sık kullanılır.
Hareketli platform, farklı türlere sahip olan ve kullanım alanına göre tercih edilen değişik opsiyonlardan oluşmaktadır. Bunların başında tek kule olarak bilinen ürün gelmektedir. Platform, sadece tek bir kuleye monte edilmiştir. Bunun üstünde hareket eder. Bu yüzden ilgili ismi almıştır. Kulenin bulunduğu yer, platformun tam ortasında bulunur. Böylelikle başarılı bir biçimde denge sağlanmış olacaktır.
Her türlü yapıda kullanılması mümkündür. Özellikle dış cephesi çok geniş olmayan alanlar için daha idealdir. Çünkü dar bölgelerde, tek kuleli bir platform büyük avantaj sağlar. Birçok farklı işlemi bunun üzerinden yapmak mümkündür. Özellikleri ise değişmektedir. Yükseklik ve kapasite başta olmak üzere birçok değişken öne çıkmaktadır.
Dış cephesi oldukça geniş olan her türlü binada kullanılan çift kule platform, daha farklı özellikleriyle dikkat çekmektedir. Kule olarak tanımlanmış olan yapı iki tanedir. Bunlar zemin üzerine kurulur. İlk olarak zeminin ne kadar dayanıklı ve sorunsuz olduğuna bakılır. TSE belgesi ve standartları göz önüne alınır. Gerekli matematiksel hesapların sonrasında kuleler, birbirleri arasında belli bir mesafe olacak şekilde sabitlenmek zorundadır. Bu sayede destek noktası daha dayanıklı olur.
Çift kulenin olmasının temel nedeni ise ilgili platformun uzunluğudur. Tek bir kule üzerinden bunun hem taşınması hem de hareket ettirilmesi çok mümkün değildir. Özellikle iş güvenliğini sekteye uğratacak olan sorunları beraberinde getirebilme riski vardır. Bundan dolayı bir kule yerine iki tane kule tercih edilmektedir.
Hareketli platform kullanım alanına baktığımız zaman ilk sırada boya ve badana işlemleri gelmektedir. Yüksek katlı binaların dış cephesinde yapılacak olan boya, platform sayesinde daha kolay olur. Aynı durum sıva için de geçerlidir. Tamirat, temizlik, bakım ve malzeme taşıma için kullanılabilir.
• Hareketli platform sahip olduğu özel sistem sayesinde son derece yüksek olan dış cephe alanlarında bile gerekli olan tüm işlemlerin başarılı bir biçimde yapılmasını sağlamaktadır.
• Temelde tek ve çift kule olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar.
• Tek kule platformlara baktığımız zaman maksimum yükseklik konusunda farklı birçok opsiyonun olduğunu görmekteyiz. Bunların tam 200 metreye kadar çıkabilmesi söz konusudur. Bu durum kullanan kişi ve işletmelere büyük bir avantaj sağlar.
• Kaldırma kapasitesi de değişir. 1000 ve 1500 kg'nın yanı sıra bunun üstünde olan kapasiteleriyle dikkat çeken birçok ürün piyasada bulunmaktadır.
• Tek kuleli olan platformların uzunluğu ise çift kulelere göre daha düşüktür. 13, 14 metre aralığındadır. Hatta bundan az olanları da vardır.
• Platform genişlikleri genellikle 2 metre civarındadır.
• Tırmanma hızı değişir. Dakika üzerinden hesaplanır. Tek kuleli olanlar bir dakika içerisinde 8 ve 9 metre gibi bir alanda hareket edebilmektedir.
• Çift kuleli olanlarda ise maksimum yükseklik 200 metre, kaldırma kapasitesi yaklaşık 3000 kg civarındadır. En dikkat çekici özelliği ise uzunluğudur. 40 metreye kadar uzayabilen türleri vardır.
Hareketli platform fiyatları sahip olunan özelliklerine göre değişmektedir. Doğa Platform, uygun meblağlar üzerinden satın almanızı sağlar. Motor gücü, ankrajlar arasındaki uzaklık, tırmanma hızı, kule sayısı, genişlik, uzunluk, kapasite ve yükseklik gibi kriterlere göre fiyatlar belirlenmektedir.