Yük asansörü, hem geniş kapasitesi hem de çok yüksek ağırlıklara kadar taşıyabilmesinden dolayı özellikle ticari işlemeler başta olmak üzere birçok farklı alanda kullanılan özel bir mekanizmadır. Klasik insan taşıma asansörlerinden daha değişiktir. Bundan ötürü genellikle hız ya da tasarım gibi iki farklı kritere çok fazla önem vermeden üretilirler. Burada mühim olan şey ise taşınacak olan materyalin, sorunsuz bir biçimde ilgili kata gönderilebilmesidir.
Yük asansörü birçok farklı hastanede kullanılmaktadır. Özellikle hasta taşıma gibi son derece ciddiyet gerektiren bir işlem sırasında tercih edilir. Ancak asıl kullanım alanına baktığımız zaman depoların karşımıza çıktığını görüyoruz. Mal alıp mal satan ve bunları sahip olduğu alanda istifleyen firmalar, yük asansörleri sayesinde avantajlar elde ederler. Bunun yanı sıra kargo şirketlerinde de öne çıkar. Büyük marketlerin depo kısımlarında her daim en az bir tane yük asansörü söz konusudur. Bu açıdan bakıldığı zaman tercih edildiği sektörlerin sayısı fazladır.
Yük asansörü özellikleri şöyledir;
• Hem uygun bir yüksekliğe sahip olması hem de geniş bir biçimde tasarlanmasından dolayı çok farklı alanlarda başarılı bir performans göstermesi mümkündür.
• Bu noktada iki farklı işlemi aynı anda yapılabilmektedir. Bunlardan birisi taşınacak olan yük ya da materyalin yüklenmesidir. Bunu alabilecek kadar dikkat çekici bir kapasitesi vardır. Diğeri ise boşaltmanın sorunsuz olarak tamamlanabilmesidir.
• Mevcut sistem içerisinde kullanılan güç daha yüksektir.
• Aynı zamanda çok dayanıklı olan malzemeden yapılmıştır. Bu sayede, sahip olduğu kapasite kadar yük alabilmektedir.
• Genellikle iki değişik sistem üzerinden çalışmaktadır. Bunlardan bir kısmı gücünü elektrikli motorlardan almaktadır. Bazılarında ise kullanılan sistem hidrolik motordur.
• Asansörlerin hızları da farklılık gösteren bir diğer husustur. Genellikle en az 0.25 m/sn'den başlayan asansörler, 2.0 m/sn'ye kadar çıkabilmektedir. Kullanım alanına ve taşınacak olan malzemenin büyüklüğüne göre seçim yapılabilir.
Yük asansörü çeşitleri arasında yer alan halatlı olanlar, adından da anlaşılacağı gibi özel bir halata sahip olmasından dolayı, bunun yardımıyla hareket etmektedir. Taşıma kapasitesi 10000 kg civarındadır. Geniş bir kullanım ağı vardır. Çok ağır olan materyallerin taşınması, bu asansörler sayesinde oldukça basittir. Seyir mesafelerine baktığımız zaman minimum 10 metreden 30 metreye kadar bunun farklılık gösterdiğini görüyoruz.
Makaslı olanlar da piyasada çok büyük bir ilgi görmektedir. Yüksek kapasitesi dikkat çeker. Hem lojistik hem de endüstriyel alanda tercih edilmesinden dolayı son derece popülerdir. Tasarım özellikleri daha şıktır. Katlar arasındaki kısımlara tam bir uyum gösterebilmektedir.
Aynı zamanda pistonlu yüksek asansörleri üzerinden seçim yapabilirsiniz. Bunlar minimum 4000, maksimum ise 5000 kg taşıyabilirler. En basit ve en ucuz olan yük asansörlerine baktığımız zaman bunun kapasitesinin 600 veya 700 kg'dan başladığını görmekteyiz.
Yük asansörü kullanımı sayesinde insan gücü ile taşınmasının imkansız olduğu birçok malzemenin, katlar arasında hareket ettirilmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra asansör sayesinde zaman kaybının önüne başarılı şekilde geçilmektedir. Aynı zamanda her türlü boşaltma ve yükleme süreci de sorunsuz bir biçimde tamamlanır. Kullanımı çok sık olduğundan bakımının da buna uygun şekilde yapılması önemlidir.
Asansörlerin görevliler tarafından kullanılması gerekir. İnsanların bunlarla taşınması talimatlara tamamen aykırı bir durumdur. Ani bir biçimde durmasının ardından hızlı şekilde terk edilmesi şarttır. Taşıma kapasitelerinin ne olduğu, herkes tarafından görülebilecek bir yere asılmalıdır. Doğa Platform, yük asansörü kurulumu ve satışı konusunda piyasanın en iyilerinden birisidir.